Sastojci:
- 450 g krem sira
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica BAM vanilijeve paste
- 30 g brašna
Baskijski kolač od sira, poznat i kao San Sebastian kolač od sira, popularan je desert koji potječe iz prekrasne baskijske regije u Španjolskoj. Ova posebna poslastica osvojila je srca ljudi diljem svijeta zbog svoje rustikalne teksture, kremaste unutrašnjosti i bogatog okusa.
Za pripremu deserta potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka: krem sir, jaja, šećer, vrhnje, brašno i pasta od vanilije. Ove sastojke spojite u skladnu smjesu koju ispecite na visokoj temperaturi. Rezultat je iznenađujuća kombinacija hrskave korice i nježne, kremaste unutrašnjosti koja poziva na još jedan zalogaj.
Basque cheesecake je desert koji se može poslužiti uz kavu ili čaj, ili obogatiti svježim voćem, šlagom, sladoledom ili raskošnim preljevima.
Priprema je jednostavna i nezahtjevna, bez potrebe za kompliciranim koracima ili dugotrajnim hlađenjem. Unatoč jednostavnosti, rezultat je zaista šarmantan i zadovoljavajućeg okusa koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje slatkih užitaka.
Pripremite se za nezaboravno kulinarsko putovanje kroz baskijsku tradiciju.
BAM savjet: Za još veći užitak pripremljenog cheesecake deserta upotpunite prekrasnim BAM preljevima. Isprobajte preljev od manga ili marakuje za osvježavajuću notu ili se prepustite slatkoći uz preljev od karamele. Uz ove slasne dodatke još ćete više uživati u kremastom okusu torte od sira.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Dno okrugle tepsije obložite papirom za pečenje tako da papir prelazi preko rubova – tako ćete lakše izvaditi kolač nakon pečenja.
U velikoj zdjeli za miješanje tucite krem sir dok ne postane glatko i kremasto. Zatim postupno dodajte šećer i nastavite mutiti dok se dobro ne sjedini.
Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, i umiješajte ih u smjesu, pazeći da je svako jaje dobro uklopljeno i da su sastojci ravnomjerno povezani.
U smjesu umiješajte slatko vrhnje i BAM pastu od vanilije, pa nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu i glatku smjesu. To će osigurati da se okus vanilije ravnomjerno rasporedi po torti od sira, čineći teksturu torte kremastom i nježnom.
Na kraju umiješajte brašno i dobro promiješajte da se ujednači sa ostalim sastojcima. Važno je da izbjegnete stvaranje grudica u kolaču od skute, pa provjerite je li smjesa stvarno glatka.
Pripremljenu smjesu lagano ulijte u pripremljen pleh i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ga oko 35-40 minuta, ali pazite da se ne prepeče. Kada je kolač od sira gotov, rubovi će biti lijepo zapečeni i hrskavi, ali će se iznutra ipak malo klimati. Ova pomalo klimava tekstura karakteristična je za baskijski kolač od sira i pokazuje da je sredina još uvijek nježna i kremasta.
Kada je kolač pečen, pažljivo ga izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.
Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa, narežite na komade i poslužite.
*Recept je primjeren za posudu za pečenje promjera 20 cm.